SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

Seo nedir? Nasıl yapılır? soruları, dijital pazarlamada optimizasyon ile ilgilenenler kadar site sahiplerinin de ilgilisini çekiyor. Seo; türkçe olarak arama motoru optimizasyonu demek. Google’da bir şeyler araştırıp, sonuçların nasıl şekillendiğini görmüşsünüzdür. Google neden aradığınız şeye göre web sitelerinden belirli bir sonucunu gösteriyor, yada başka bir sonucu göstermiyor? Aynı konuya sahip bir web sitesinin diğerinden daha yüksek sıralama almasının sebebi nedir? Web sitenizin aynı şekilde çalışmasını nasıl sağlayabilirsiniz?

İnternet artık iş ve reklamcılığın ayrılmaz bir parçası. Saniyede gerçekleşen 80.959 Google aramaları, insanların artık bilgi almak için arama motorlarına güvendiğini gösteriyor. Sorularına cevap aramaları, gücün resmini gösteriyor. Geçmişte, bir ajansın veya bir işletmenin, ürünlerini ve hizmetlerini kendi bölgelerinde pazarlamak için ciddi bütçeye sahip olması gerekiyordu. Bugün, banka hesaplarınızı karıştırmadan markanızı tüm dünyaya pazarlayabilirsiniz. Hizmetleriniz, onları arayan kişiler için yalnızca bir mouse tıklamasıyla erişilebilir. Bunun en iyi yanı, sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgilenen diğer kişilerle hizmetlerinizi kolayca paylaşabilmektir.

Arama sonuçlarının ilk sayfasında nasıl görünürsünüz ve nasıl zirvede kalırsınız? Daha da önemlisi, hedef kitleniz tarafından nasıl görünür hale gelirsiniz?

İşte ”SEO” burada devreye giriyor.

SEO hizmeti almak için hemen iletişime geçin.

SEO nedir?

SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu: kaliteli içerik yoluyla arama motorlarında organik olarak sıralama alma işlemidir. Web sitesi ziyaretlerinin artmasıyla sonuçlanır. Ücretli reklamların (PPC) aksine, SEO ile oluşturulan trafik ücretsiz olarak gelir.

SEO, insanları ve arama motorlarını sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamakla ilgili bir çalışmadır.

Arama motoru optimizasyonunun temellerini öğrenmek oldukça önemlidir. İster bir SEO uzmanı olmak isteyen bir acemi olun. İster arama sıralamalarına hakim olmak isteyen biri veya bir SEO işi kurmayı planlayan kişiler olun, SEO önemlidir.

SEO’nun Başlangıcı

Ayrıntılara girmeden önce, geri dönelim ve SEO’nun nasıl başladığına bir göz atalım. İlk arama motoru neydi? Google ne zaman oluşturuldu? SEO nereden geldi?

SEO‘yu anlamak için ilk arama motorunun ne zaman çıktığını bilmeniz gerekir. Kaydedilen ilk arama motoru, 1990 yılında Archive(Arşiv) kelimesinden gelen Archie adına piyasaya sürüldü . 1996’da Google çıkmadan önce ortaya çıkan birçok arama motoru vardı. Archie’nin piyasaya sürülmesinin ardından SEO doğdu. 1991’de pek çok web sitesi açıldı. Bilgilerin arama yapanlara nasıl sunulacağını düzenleme ihtiyacıda ortaya çıktı.

1996’da iki mühendis, dünyanın en büyük arama motoru haline gelen BackRub adlı bir arama motoru oluşturmaya karar verdi. BackRub, şimdi Google olarak bildiğimiz şey aslında.

Web sitelerinin artmasıyla site sahipleri manipülatif teknikleri uygulamaya başladı. Bu, Google’ın, kullanıcılara en alakalı içeriği sunmak için algoritma güncellemeleri üzerinde çalışmaya başlamasına neden oldu. Bu, web sitelerini içeriklerini ve kalitesini geliştirme konusunda çıtayı zorlayan, bugün SEO’ya göre gelişti.

SEO nasıl çalışır?

SEO, parkta bir yürüyüş yapmak değil. Bir gecede gerçekleşecek sihir barındıran bir çalışma değil. Ancak şunu söylemekte fayda var! SEO, doğru yapıldığında akıl almaz sonuçlar verebilir. Ne kadar harcadığınıza bağlı olarak reklam yayınladığınız PPC’den farklı olduğunu biliyoruz. SEO, arama motoru sonuç sayfalarında reklam ödemelerinin görünmesini gerektirmez. SEO, sitenizi düzenli olarak güncellediğiniz ve kalite yönergelerine uyduğunuz sürece sonuç verir Google’ın Web Yöneticisi Yönergeleri inceleyerek Google’ı anlayabilirsiniz. Web sitelerinizi uyarlamaya başlayabilirsiniz.

Arama Motoru nedir?

Bir arama motoru, web’deki bilgilere erişim için bir kullanıcının portalıdır. Arama motoru bir kullanıcının sorgusuyla eşleşen olası en iyi sonucu sunmayı amaçlar. Google, Bing, Yandex veya Yahoo kullanıcıların en bildiği arama motorlarıdır..

Arama motorları sonuçları nasıl sıralar? Bir web sitesi nasıl sıralanır?

Arama motorları, tarama ve dizine ekleme yoluyla bir sorguyla eşleşen web sitelerini bulur. Tarama , arama motorlarının web sitenizi ve sayfalarını ‘taraması’ işlevini ifade eder. Dizine alma, tarama işlemi sırasında bulunan içeriğin depolanması ve düzenlenmesi sürecidir.

Farklı arama motorlarının farklı yönergeleri ve sıralama faktörleri vardır. Google veya Bing kullandığınızda sonuçların farklı olmasının nedeni de farklı algoritmalar kullanırlar. Bu arama motorlarının ortak özelliği, algoritmalarını sürekli olarak güncellemeleridir. Kullanıcılara bu şekilde kaliteli ve değerli bilgiler sağlarlar.

SEO’da Optimizasyon Nedir?

Web sitenizin kurulum sonrası optimize edilmesi gerekiyor. Arama motorları tarafından okunmanın ve belirledikleri algoritmaya uymanın ötesine geçmesi gerekiyor. İçerik aracılığıyla hedeflenen kullanıcılara stratejik olarak değer sağlamalıdır. Bu tüm arama motorlarının en önemli kriteri.

Bilinmesi Gereken Önemli SEO Terimleri

SEO, teknik bazı terimler barındırıyor. Bu yüzden SEO ile ilişkili bazı terimleri bilmeniz gerekiyor. Aşağıdakilerle başlayalım:

SEO uyumlu içerik yazımı nedir?

”SEO uyumlu yazı” veya ”Arama Motoru Optimizasyonu için yazma”, web sitelerinin arama motorları aracılığıyla görünür hale getirmek için optimize yazım tekniğidir. Hedeflenen anahtar kelimeleri arama motorlarında sıralamak için değil, aynı kullanıcıya değer katacak şekilde yaratıcı şekilde kullanmayı içerir.

Kendiniz yazamadığınızda SEO’dan anlayan içerik yazarları olduğunu hatırlamakta fayda var.

Öyleyse ne zaman içerik yazarlarını veya metin yazarlarını işe almalısınız? Dikkate almanız gereken üç husus vardır: SEO bilgisi, yazma becerileri ve zaman. İster bir web sitesi sahibi olun, ister bir SEO ajansı kurmak isteyin, büyük olasılıkla üçünden birini özleyeceksiniz. Durum buysa, bir SEO uyumlu içerik oluşturabilen bir yazarı işe almak veya dış kaynak kullanmak en iyi seçenektir.

Teknik SEO nedir?

Teknik SEO, bir web sitesini optimize etmenin daha taktiksel yönüdür. Web sitenizin;

  • arama motorları,
  • anahtar kelime araştırması,
  • site hızı optimizasyonu
  • web sitesi mimarisi

ve daha fazlası tarafından belirlenen kurallara uyduğundan emin olmayı içerir.

Site İçi SEO (One Page SEO) nedir?

Site içi SEO, her bir sayfayı ve web sitenizin iç yönünü düzeltme ve optimize etme sürecidir. Web sitesinin hedef anahtar kelimeler için alaka düzeyini artırmak için sayfa başlıklarını düzenleme işlemidir. Meta Verileri, gövde metnini, görüntüleri, videoları veya herhangi bir site içeriğini optimize etmeye odaklanır.

Site Dışı SEO (Off Page SEO) nedir?

Site dışı SEO, web sitenizin sıralamasını ve arama görünürlüğünü içeren site dışı veya harici olarak gerçekleşen işlemlerdir. Bu oldukça öneml ve değerlidir. Çünkü web sitenizin güvenilirliğini garanti eden ve arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına büyük katkıda bulunur. Başka yerlerde tanıtımına yardımcı olur.

Size bu sonucu verebilecek bir yöntem, yüksek alakalı ve kaliteli web sitelerinde bağlantılar oluşturmak. Oluşan bağlantıları sitenize geri yönlendirerek web sitenizi tanıtıcı yöntem olan Link Building (Backlink)‘dir. Bu, site dışı SEO‘nun başarısı için temel bir bileşen olacak bir başka önemli faktörüdür. Çabalarınızı nereye odaklayacağınızı bilmek için etkili SEO bağlantı kurma stratejilerini kavramalısınız.

SEO’yu SEM’den nasıl ayırırsınız?

SEM veya Arama Motoru Pazarlaması, ücretli çevrimiçi reklamcılıktır. PPC veya ücretli arama içerir. SEO, esas olarak organik sonuçlarla ilgilidir. SEM, web sitenizi anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini arayan kullanıcılara otomatik olarak sunar. Ücretli bir reklam, her bir listenin üst kısmındaki URL’nin yanına yerleştirilen küçük “reklam” etiketi aracılığıyla tespit edilir.

Her birinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Örneğin, SEM kullanmak web sitenizi otomatik olarak SERPLER’in ilk sayfasına yönlendirir. Ancak bu yalnızca reklam için ödeme yapmaya istekli olduğunuz sürece devam eder. Bu arada, SEO daha uzun vadeli bir seçenektir. Sıralamayı başardığınızda, rekabetin size karşı avantaj elde etmesi daha zor olacaktır. Diğer tarafı, sonuçları görmenin zaman almasıdır, ancak bu SEO’yu daha değerli kılar çünkü herkes bunu yapamaz.

White Hat SEO (Beyaz Şapka SEO) Nedir?

White Hat, etik yol anlamına gelir. White Hat SEO (Beyaz Şapka SEO), etik yöntemler kullanarak bir arama motoru sonuç sayfasında arama sıralamanızı iyileştirmek anlamına gelir. Beyaz şapka uygulamaları, web sitenizin bütünlüğünü korumanızı sağlar. Ve arama motorlarının şartları ve hizmetleri dahilinde kalmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, yalnızca SEO hizmetleri için beyaz şapka stratejileri uygulayan sağlayıcılarla çalışmalısınız.

SEO hizmeti almak için hemen iletişime geçin.

Black Hat SEO (Siyah Şapka SEO) Nedir?

Beyaz Şapka‘nın tam tersi olan Siyah Şapka, bir hedefe ulaşmak için etik olmayan yöntemler uygulamayı ifade eder. Black Hat SEO (Siyah Şapka SEO), arama motoru yönergelerine uymayan manipülatif yöntemlerdir. Bu yöntemler kullanarak bir sayfanın sıralamasını yükseltmeyi amaçlayan onaylanmamış bir uygulamadır.

Hangi SEO Araçlarını Kullanmalısınız?

Doğru SEO araçlarıyla çalışmak, üretkenliği artırmak için önemlidir. Daha hızlı, daha akıllı ve daha doğru çalışmanıza yardımcı olacaktır. Piyasa da yüzlerce araç var ve her gün daha fazlası geliştiriliyor, ancak çoğunun neredeyse aynı olduğunu göreceksiniz. Size kesinlikle yardımcı olacak, sahip olmanız gereken birkaç SEO aracı sunmak istiyoruz.

1-Screaming Frog

Screaming Frog Aracı

Screaming Frog: web sitelerinin URL’lerini taramanızı ve çevrimdışı ve çevrimiçi SEO’yu denetlemenizi sağlayar. Zengin özelliklere sahip bir SEO uygulamasıdır. Ayrıca, web sitenizde herhangi bir tutarsızlık veya kopya olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kırık bağlantılarınızı inceler, meta açıklamalarını ve sayfa başlıklarını da analiz eder.

Ayrıca, hemen çıkma oranı, dönüşümler ve açılış sayfaları için gelir gibi kullanıcı verilerine erişmenizi sağlayan Google Analytics entegrasyonuna sahiptir.

2-Ahrefs

Ahrefs Aracı

Site denetimi ve backlink analizi için kullanılan bir araçtır Ahrefs, bir web sitesinin SEO‘ya hazır olup olmadığını teşhis etmekten ve incelemekten fazlasını yapabilir. Rakip analizi, anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Ahrefs, backlink araştırması, içerik araştırması, günlük sıralama izleme ve web izleme için araçlar sunuyor. Web sitesi tarama yetenekleri, Google’dan sonra ikinci sırada geliyor. Bu, kapsamlı ve kesin sonuçlara izin verir anlamına geliyor. Bu da ahrefs’i bir çok insan için favori bir SEO aracı yapıyor.

3-SEMRush

Ahrefs‘de aradığınız ayrıntıları bulamazsanız, SEMRUSH sizin için daha uygun bir seçenek olabilir. Yazılım, SEO panosundan, anahtar kelime analizinden, pazarlama iç görülerine ve sosyal medya araçlarına kadar hizmetler sunar. Zarif ve pratik arayüzüyle projelerinizin ilerlemesini takip eder.

4-DeepCrawl

DeepCrawl Aracı

Bu, web sitenizin performansını kontrol eden bir web tarama aracıdır. Deepcrawl tarafından yürütülen raporlar arasında URL denetimi, dizine alınabilirlik özellikler var. Sayfanın benzersizliği, hemen çıkma oranları, sayfa ziyaretleri, sayfada geçirilen süre, yükleme süresi ve daha fazlası bulunur. Screaming Frog‘da işlemler manuelken, sitenizin ne zaman taranmasını istediğinizi planlayabilirsiniz. Bu, teknik SEO ve site içi SEO yapmanıza yardımcı olacak iyi bir araç olacaktır.

5-Google Analytics

Google Analytics Aracı

Google Analytics, herhangi bir SEO için sahip olunması gereken bir araç. Bu, SEO ROI’nizi ölçmek , kanalları ve trafik kaynaklarını analiz etmek için ağ geçidinizdir. Kullanıcının hemen çıkma oranı, oturum süresi ve oturum başına sayfa sayısı hakkında bilgi sunması için kullanıcı izleme yeteneği sağlar.

Google Ads‘ü entegre ederek açılış sayfası kalitesini ve dönüşümü izleme gibi çevrimiçi kampanyaları inceleyebilirsiniz.

6-Google Search Console

Google Search Console Aracı

Search Console; web pazarlamacıları, SEO uzmanları, web yöneticileri ve web sahipleri için site performansını izlemek için kullanılır. Kolay ve her yönden ücretsiz bir web hizmetidir. Arama trafiği, teknik durum güncellemeleri ve bir web sitesinin genel sağlığı hakkındaki verilere ulaşmak için kullanışlıdır.

İşletmeler Neden SEO’ya İhtiyaç Duyar?

İşletmeler, çevrimiçi görünürlüğü, marka bilinirliğini, dönüşüm oranını artırmak, satışları en üst düzeye çıkarmak ve daha fazla müşteriyi elde tutmak için SEO’ya ihtiyaç duyar. Yaptığınız her hangi bir aramayı hatırlayın. Bir şeye ihtiyaç duydunuz ve Google’a sordunuz. Oda size seçenekler sundu.

Büyük olasılıkla, ilk 3 sonucu veya belki bir öne çıkan snippet’i tıklayacaksınız. Bu işletme için bir işlem gerçekleşti çünkü web sitesi arama motoru sonuç sayfalarının (SERPLER) ilk sayfasına geldi. Bunun nedeni SEO’dur. Çünkü işlerini arama motorları için optimize etmişlerdir.

SEO, çevrimiçi varlığınızı ve trafiğinizi artırarak işinize kaliteli potansiyel müşteriler sunmaya yardımcı olur. Süreç, web sitenizi ve içeriğini stratejik olarak hedef kitlenizin ihtiyaç duyduğu şeylere göre tasarlamayı içerir. Böylece arama motorları onu sıralayacak kadar değerli bulur.

İşletmeler için SEO’nun Üç Ana Hedefi:

1. Organik Trafikte Artış

Organik trafiği nasıl artırabilirim‘ birçok şirket için ortak bir sorudur ve bunun iyi bir nedeni vardır. Daha fazla trafik, daha fazla potansiyel müşteri, daha fazla iş demektir.

Artık müşteriler çevrimiçi olduklarına göre, işletmeler en çok beğenilen ilk sayfaya gitmek istiyor. Hatta rekabetçi iseniz öne çıkan bir snippet‘a bile inmek isteyebilirsiniz. Sıfır konumu olarak da adlandırılan snippet, arama sayfasının en üstünde görünür. Ve genellikle bir arama sorgusuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan bir sonuçtur. Yalnızca organik arama yoluyla öne çıkan bir snippet üretilebilir.

Bu ne kadar değerli? Sıfır konumuna gelirseniz, ikinci veya üçüncü sırada yer almanıza göre üç kat daha fazla trafik alma olasılığınız daha yüksektir.

SEO, organik trafiğinizi artırmada kullanılan bir yöntemdir. Doğru SEO tekniğini nasıl uygulayacağınızı bilmek, sitenizin sıralamasını yükseltecektir.

2. Potansiyel Müşteri Oluşturmayı ve Edinmeyi Optimize Edin

Her işletmenin hedefi, daha fazla potansiyel müşteri elde etmektir. Web sitenizi, sunduğunuz hizmeti herhangi biri aradığında kolayca görünecek ayrıntılı bir çevrimiçi arama kartı olarak değerlendirin. Zaten en iyi olası satış yaratma aracına sahip olduğunuzu göreceksiniz; sadece onu optimize etmeniz gerekiyor.

3. Yatırım Getirisini En Üst Düzeye Çıkarma

SEO‘nun son zamanlarda talebin artmasının ana nedenlerinden biri, bir işletmenin alt metnini en üst düzeye çıkarma becerisidir. Bu çok mantıklı. Web siteniz ne kadar görünür olursa, o kadar çok kişi onu tıklayacaktır. Ürünleriniz veya hizmetleriniz iddia ettiğiniz kadar iyiyse, daha fazla insan onları isteyecektir. Bu, gelirde bir artışa ve genel olarak mükemmel bir iş performansına yol açacaktır.

SEO çok gelişti ve heyecan verici bir konu olmaya devam ediyor. Bir kez ustalaşmayı ve doğru bir şekilde kullanmayı öğrendikten sonra, büyüyen işinizin zorlu bir parçası olacak. Napoleon Hill’in dediği gibi, ‘Güç ve büyüme ancak sürekli çaba ve mücadeleyle gelir‘. İster kendi ajansınızı kurmak isteyin, ister işinizi büyütmeyi hedefleyin, SEO hakkında bilgi edinmek sizin için çok faydalı olacaktır. Ve uzun vadeli faydalar elde etmek istiyorsanız peşinden gitmeye değer.

Bu kılavuzu SEO kullanım kılavuzunuz olarak yer imlerine ekleyebilirsiniz. Tüm işlemler için her zaman yeniden ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Facebook, İnstagram, Linkedin ve Twitter Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilir, En Güncel İçerikleri Yakından Takip Edebilirsiniz.

Sizde düşüncelerinizi yorum yaparak ekleyebilir, veya aklınıza takılan tüm soruları bize iletebilirsiniz. Üstelik yorum yapan kullanıcılar arasından gerçekleştireceğimiz çekilişlerle ücretsiz web sitesi sahibi olabilirsiniz.

İçerik Bülteni

Daha Fazla İçeriğe Göz Atın

Bize ulaşın

Size En İyi Teklifi Sunuyoruz

Hangi hizmetlerimizin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Çalışma saatlerimiz :
Hafta İçi: 09:00 – 18:00
Cumartesi: 09:00 14:00 arasıdır.

Adres: Döşeme, Emlak Evleri, 42. Sk Kardelen Apt. No:19/B Seyhan / Adana / TR

Telefon:

+90 (322) 245 01 91

Ücretsiz Danışmanlık Formu